Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ Χ


 

Ελευθερία.

Στην δημοκρατία θεωρητικά επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση γνώμης μέχρι του σημείου που δεν θίγεται το κατεστημένο. Αν κάποιος υπερβεί το όριο και είναι επικίνδυνος  αυτομάτως χαρακτηρίζεται γραφικός, ή ο τρελός του χωριού και ενίοτε είναι θύμα ατυχήματος ή ασθενείας, Στη δικτατορία ουσιαστικά επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση γνώμης μέχρι του σημείου που δεν θίγεται αμέσως ή εμμέσως ο δικτάτορος. Αν κάποιος υπερβεί το όριο ευθέως βασανίζεται και φυλακίζεται.

Εκλογές.

Στη δημοκρατία θεωρητικά έκαστος διαλέγει ελεύθερα τα πρόσωπα που θα τον κυβερνήσουν. Στην πρακτική όμως ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και άλλα κέντρα εξουσίας της ημεδαπής και αλλοδαπής με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα του επηρεασμού επιβάλουν στο λαό το πρόσωπο της αρεσκείας τους και τελικά άλλα άκουσες και άλλα βλέπεις. Στην δικτατορία δεν σε κοροϊδεύουν αλλά σου επιβάλουν πρόσωπα χωρίς να σε ρωτήσουν. Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις εσύ δεν διαλέγει εις την πρώτη περίπτωση σου σερβίρουν το πρόσωπο της αρεσκείας τους και στη δεύτερη περίπτωση σου επιβάλουν το πρόσωπο.

Ο κυβερνήτης.

Στη δημοκρατία ο πρωθυπουργός κάνει ότι θέλει και όποιος διαφωνεί διαγράφεται και πολλές φορές εξαφανίζεται αν δεν μετανοήσει. Στην δικτατορία γίνεται το ίδιο ο δικτάτορας κάνει ότι θέλει και ουδείς διαφωνεί διότι φοβάται. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι χρονική, ο πρωθυπουργός παραμένει μέχρις ότου αντικατασταθεί από άλλο με τα αυτά καθήκοντα ο δικτάτορας παραμένει μέχρι να τον κρεμάσουν. Και στις δύο περιπτώσεις ένα είναι το αφεντικό με διαφορετική ονομασία.

Το κράτος.

Η δομή του κράτους είναι η ιδία στην δημοκρατία ο δημόσιος υπάλληλος εργάζεται όταν πληρώνεται από τον πολίτη και στην δικτατορία εργάζεται όταν φοβάται. Η κλοπή της δημοσίας περιουσίας είναι η ιδία και στις δύο περιπτώσεις με ποσοτική μόνο διαφορά. Επί δημοκρατίας κλέβουν πολλοί και πολλά ενώ επί δικτατορίας κλέβουν λιγότεροι και ίσως λιγότερα.

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου